Omakotitalon ostajan muistilista - kiinnitä näihin asioihin huomiota

Oman asunnon tai omakotitalon ostaminen on elämän yksi suurimmista ja kalliimmista päätöksistä. Se ei koskaan tapahdu vain muutamassa minuutissa tai hetken mielijohteen perusteella, vaan asiaa on voitu miettiä ja suunnitella jo useampia vuosia. Joissain tapauksissa oman omakotitalon omistajuudesta haaveillaan jo lapsuudesta asti.

Ostaminen ei ole kuitenkaan helppoa ja koko prosessi vaatii kärsivällisyyttä. Alla olevan listan tarkoitus on auttaa sinua koko prosessissa asunnon ostoprosessin aloittamisesta aina itse ostotapahtumaan asti. Muistilistan avulla vältyt mahdollisilta sudenkoloilta ja ongelmilta myöhemmin.

1. Rahoitus ja hintahaitari

Ennen kuin aloitat myynti-ilmoitusten selaamisen, on tärkeä määritellä itselleen tarkalleen sen, mitä on etsimässä ja millä hinnalla. Hinnan määrittelee luonnollisesti omat säästöt ja muu varallisuus, mutta lainan ottaminen asunnon ostoon on erittäin yleinen käytäntö. Joskus pankkien vaatimukset ja lainaehdot voivat olla erittäin vaativat sekä koko prosessi vaatii paljon paperityötä, jolloin helpoin tapa hakea lainaa on suoraan netistä.

Hinnan määrittelee luonnollisesti myös omat vaatimukset. Omakotitalojen hinnat voivat vaihdella melkoisesti eri kaupungeittain ja alueittain, joten budjettia muodostaessa kannattaa miettiä samalla sen, mistä omakotitalo tullaan ostamaan ja mikä on kyseisen alueen tai kaupungin hintataso. Sen avulla on helpompi miettiä omaa varallisuutta ja sitä, kuinka paljon lainaa tullaan tarvitsemaan.

2. Myynti-ilmoituksista näyttöihin

Myynti-ilmoituksia selaillessa selkenee yleensä se, kuinka paljon työtä omakotitalo voi vaatia. Jos taas etsit muuttovalmista taloa, se maksaa enemmän. Tällöin omista remontointitaidoista voi olla hyötyä ja yhä useampi ilmoitus voi sopia kriteereihin. Jos et pelkää pientä pintaremonttia, tällöin kodin muut elementit pitää olla kuitenkin kunnossa: juuri oikeanlainen sijainti, koko ja sisäilman puhtaus.

Itseään miellyttävistä myynti-ilmoituksista kannattaa varata näyttö ja mahdollisesti sen jälkeen jopa toinen, jos talo miellytti. Ensimmäisellä kerralla saat yleistuntuman talon yleisestä kunnosta, sijainnista, ulkonäöstä ja pihasta, kun taas toisella kerralla voit perehtyä tarkemmin yksityiskohtiin ja asioihin, jotka eivät välttämättä tulleet mieleen ensimmäisellä kerralla. Toiseen näyttöön kannattaa viimeistään ottaa mukaan asiaan perehtynyt tuttava tai sukulainen, jos et luota omaan asiantuntemukseesii.

3. Muista nämä ennen kuin kirjoitat nimesi papereihin

Talon omistajan vastuulla on antaa mahdollisimman paljon tietoa alueesta, rakennuksen kunnosta, tilasta, pihasta ja omakotitalon historiasta. Etukäteen tehty kuntotarkastus on lisäksi tärkeä osa koko ostoprosessia, joka pitää teettää ulkopuoliselle taholle, jos sitä ei ole jo tehty. Jos myyjällä on vielä lisäksi tarkempaa tietoa aikaisemmista virheistä, korjauksista ja remonteista esimerkiksi huoltokirjana, ne kannattaa tutkia asiantuntevan henkilön kanssa.

Erityisen tärkeää on ottaa selvää asumiskustannuksista. Omakotitaloasuminen voi nimittäin olla huomattavasti kalliimpaa kuin kerrostalossa, joten varsinkin lämmitysjärjestelmällä on suuri vaikutus kuluihin. Sähkölämmitys on huomattavasti kalliimpi kuin esimerkiksi maalämpö, koska Suomessa taloja lämmitetään melkein ympäri vuoden. Maalämpö taasen nostaa talon hintaa.

4. Ostotarjouksen tekeminen

Kun unelmien talo on löytynyt ja sen kaikki paperit tuntuvat olevan kunnossa, on aika tehdä kirjallinen ostotarjous. Siihen voidaan merkitä myös kuntotarkastus, jos sitä ei ole ehditty sitä ennen tehdä. Ehtona voi olla, että jos kuntotarkastuksessa nousee esiin jotain merkittävää, ostaja voi perua kaupat tietyn määräajan sisällä.

Kauppakirja tehdään silloin kun myyjä on hyväksynyt ostotarjouksen. Siihen täytyy merkitä talon vapautumisaika, hinta, maksujen aikataulu ja sanktiot esimerkiksi maksujen myöhästymisestä. Kauppakirjaan tulee vielä merkitä näkyvien vikojen korjausvastuu.
Myyjä ja ostaja allekirjoittavat kauppakirjan ja virallinen kaupanvahvistaja vielä vahvistaa sen.

Pankki huolehtii sen jälkeen vielä kaupasta syntyneistä varainsiirtoverosta ja lainhuudatuksesta. Kauppojen tekoon kannattaa aina käyttää kiinteistövälittäjän apua, joka osaa antaa juuri oikeanlaisia neuvoja, tehdä ostotarjouksen ja valmistaa kauppakirjat juuri oikealla tavalla.

12 Oct 2020

Vapautta elämiseen

Tervetuloa omakotitaloasumiseen perehtyvän blogin pariin! Monet haaveilevat jossain vaiheessa elämäänsä muuttavansa omakotitaloon. Omakotitalo onkin hyvin erilainen asumismuoto verrattuna esimerkiksi kerrostaloon, rivitaloon tai paritaloon. Omakotitaloon liittyy paljon vastuuta, sillä hoidettavana on monenmoisia asioita, joista oma piha tai mahdollinen katuosuus eivät ole niistä vähäisimpiä. Toisaalta omakotitalo on ihana rauhan tyyssija, jossa taloyhtiö ei pääse määräämään, eivätkä seinänaapurit valvota pitkin yötä. Juuri tämä vapaus ja tietynlainen idyllisyys houkuttelevat omakotitalon ostamiseen. Monelle omakotitalosta tulee rakas koti monen vuosikymmenen ajaksi, sillä siihen on helppo kiintyä.

Tällä sivustolla on ennen ollut Omakotilehden kotisivu, joka on kuitenkin lopetettu. Nyt sivustolla toimii täysin itsenäinen blogi ilman yhteyttä sivuston aiempaan omistajaan tai siellä olleeseen sisältöön.